Home Begrippen Wat is vrij op naam? (V.O.N)

Wat is vrij op naam? (V.O.N)

by Willemijn
Wat is vrij op naam? (V.O.N)

Bij het kopen of verkopen van onroerend goed, zoals een huis, een appartement of een stuk grond, kom je vaak de term “Vrij op naam” (V.O.N.) tegen. Het is een term die veel wordt gebruikt in de vastgoedsector, maar wat betekent het eigenlijk en waarom is het belangrijk? In deze blogpost gaan we dieper in op de betekenis van “Vrij op naam” en de voordelen die het met zich meebrengt bij vastgoedtransacties.

Wat betekent “Vrij op naam” (V.O.N.)?

“Vrij op naam” is een term die aangeeft dat de koper van een woning of ander onroerend goed geen extra kosten hoeft te betalen bovenop de koopprijs. Het betekent dat de verkoper alle kosten draagt die komen kijken bij de overdracht van het eigendom. Deze kosten omvatten onder andere de overdrachtsbelasting, de notariskosten voor de leveringsakte en de kosten voor het inschrijven van de eigendomsoverdracht in het kadaster.

Voordelen van “Vrij op naam”

  1. Kostenbesparing: Een van de belangrijkste voordelen van een woning kopen “Vrij op naam” is dat de koper geen extra kosten hoeft te betalen bovenop de afgesproken koopprijs. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren, vooral bij de aankoop van nieuwbouwwoningen waar de kosten voor de overdracht hoger kunnen zijn.
  2. Transparantie: Bij een transactie “Vrij op naam” is het voor de koper duidelijk welke kosten hij kan verwachten. Aangezien alle bijkomende kosten voor rekening van de verkoper zijn, zijn er geen verborgen verrassingen. Dit geeft de koper gemoedsrust en helpt bij het plannen van het beschikbare budget.
  3. Eenvoudiger proces: Doordat de verkoper verantwoordelijk is voor het regelen en betalen van alle kosten die verband houden met de overdracht, wordt het aankoopproces voor de koper vereenvoudigd. Het is de taak van de verkoper om de benodigde documenten op te stellen, de notaris te regelen en de eigendomsoverdracht te voltooien.
  4. Fiscale voordelen: Bij een woning kopen “Vrij op naam” kunnen bepaalde kosten, zoals de overdrachtsbelasting, mogelijk worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. Het is echter altijd verstandig om advies in te winnen bij een belastingadviseur om te bepalen welke fiscale voordelen specifiek van toepassing zijn op jouw situatie.

“Vrij op naam” (V.O.N.) is een term die vaak wordt gebruikt bij vastgoedtransacties en betekent dat de koper geen extra kosten hoeft te betalen bovenop de koopprijs.

Uitgelicht

Over ons

Of je nu op zoek bent naar je droomhuis, je woning wilt verkopen of gewoon wat advies nodig hebt, wij staan klaar om je te ondersteunen

Recente berichten

@2022 u2013 All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign.