Veel mensen dromen van een tweede huis in het buitenland. Heerlijk om een eigen plekje elders te hebben. Een vakantieadresje waar je altijd aan kunt kloppen. Ook wordt het vaak als een lucratieve investering gezien. Zeker wanneer je van plan bent om het huis regelmatig te verhuren. Vastgoed Spanje, Portugal en andere populaire vakantielanden zijn erg geliefd bij Nederlandse investeerders.
Misschien overweeg je ook wel om te investeren in een tweede woning in het buitenland. Wel erg spannend. Want hoe ga je dit dan precies aanpakken.
Weet wel dat hier altijd meer bij komt kijken dan je denkt. Daarom is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. In dit artikel volgen enkele slimme tips om alles uit jouw investering te halen en geen miskoop te begaan.
Wat wil je bereiken?
Maak eerst voor jezelf duidelijk wat je precies hoopt te bereiken met deze investering. Wil je dit echt gebruiken als tweede woning en vakantieadres en is de plek enkel en alleen voor jouw gezin en resterende familie bedoeld? Wil je hier echt een inkomstenbron van maken? Of wil je hier op een later moment misschien zelfs wel gaan wonen zodra je met pensioen bent?
De antwoorden op deze vragen zullen alvast de basis in jouw zoektocht vormen. Zo weet je namelijk beter naar wat voor soort vastgoed je zoekt, waar deze aan moet voldoen en op welke locatie deze zich moet bevinden.
Schakel een Nederlandse makelaar in het buitenland in
Wees je ervan bewust dat de regelgeving in het buitenland heel anders kan zijn. Als je een huis in het buitenland koopt, komt hier dan ook veel bij kijken. Lastig, zeker als je de taal niet spreekt. Daarom kan het slim zijn om een Nederlandse makelaar in het buitenland op te zoeken. Iemand die daar woont en de taal spreekt, maar jou tegelijkertijd ook in het Nederlands kan adviseren. Deze makelaar vormt dan een waardevolle tolk tussen jou en de verkopende partij. Bovendien kent hij of zij het aanbod in de omgeving goed. Zo weet je zeker dat je niet alleen vastgoed vindt dat aan de wensen voldoet, maar dat je ook nog eens de juiste stappen neemt om deze te kopen.
Wees ook realistisch
Vastgoed in het buitenland klinkt prachtig en biedt veel voordelen, maar het brengt ook veel werk met zich mee. Als je investeert in vastgoed, ben je ook verplicht om hier goed voor te zorgen. Dat betekent dat er straks (nog) meer verantwoordelijkheid op je schouders rust. Je wilt er alles aan doen om het vastgoed in optimale conditie te houden. Als je slechts incidenteel in de omgeving bent, is het lastig om dit zelf te doen. Dat betekent dat je echt moet leunen op vakmensen uit de omgeving. Er moet dus een hoop geregeld worden alvorens je vastgoed kunt kopen. Denk hier niet te licht over en zet alle voor- en nadelen op een rij. Zo voorkom je spijt achteraf.