Home Overig Welke zorgpolis past bij mij?

Welke zorgpolis past bij mij?

by Willemijn
0 comment
Welke zorgpolis past bij mij?

In november worden alle nieuwe premies voor de zorgverzekeringen bekendgemaakt. Helaas wordt de zorgpremie voor de verplichte basisverzekering steeds duurder, terwijl de zorgtoeslag lager wordt. Voor veel Nederlanders is dit een stressvolle periode; hoe kies je nou de beste zorgpolis die zowel goed is voor je portemonnee als je gezondheid? In dit artikel geven we daar inzicht in!

Basisverzekering kiezen

Een basisverzekering is verplicht in Nederland. Dit, om ervoor te zorgen dat iedereen de zorg krijgt die nodig is en om schulden te voorkomen. Een operatie, bijvoorbeeld, kost duizenden euro’s die veel mensen niet kunnen missen. Daarom is er gekozen voor een verzekering met een eigen risico. Is dit eigen risico op, dan wordt de rest vergoed. Om de collectieve kosten te dekken, moet iedere Nederlander premie betalen. Maar zowel de premie als het eigen risico kost mensen tegenwoordig erg veel geld; soms zelfs meer dan de daadwerkelijke zorg die afgenomen wordt. 

Hoe kies je dan een zorgpolis die het beste bij je past? Bedenk je in de eerste plaats goed wat voor zorg je nodig hebt en of je in het verleden veel gebruik hebt gemaakt van zorg die door de basisverzekering wordt gedekt. Denk hierbij aan ziekenhuisbezoeken, de huisarts en de apotheek. Is het antwoord ja, dan kan het slim zijn om te kiezen voor een basisverzekering met restitutiepolis. Dat is de vrije artsenkeuzen, wat betekent dat je altijd terecht kunt bij de ziekenhuizen, artsen en apotheken die je voorkeur hebben. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat je verder weg moet reizen of dat er maar een deel van de zorg vergoed wordt door je gekozen zorgverlener. Een restitutiepolis is doorgaans de duurste, maar je voorkomt dan wel extra kosten. 

Neem je niet zo veel zorg af, dan kun je besparen door te kiezen voor een naturapolis, budgetpolis of combinatiepolis. Tegenwoordig is de keuze echter beperkt, waardoor je vaak alleen nog maar kunt kiezen voor een restitutiepolis of naturapolis, waarbij de verzekeraar alleen 100% vergoed bij zorgverleners met wie ze afspraken hebben. Deze verzekering is wel een stukje goedkoper.

Wanneer aanvullend verzekeren?

Een aanvullende verzekering kies je als je zorg nodig hebt die buiten de basisverzekering valt. Helaas betreft dit het grootste aanbod, zoals de fysio, tandarts, orthodontist verzekering, de opticien, anticonceptie en geestelijke gezondheidszorg. Sommige mensen maken nooit gebruik van dergelijke zaken of zo minimaal dat het op jaarbasis goedkoper is om geen aanvullende verzekering te nemen. Stel dat je eens in het kwartaal naar de fysio gaat, dan hoef je maar 3 keer te betalen. Sluit je een aanvullende verzekering af, dan kost je dit vaak al minimaal 6 tot 9 behandelingen waarvoor je betaalt zonder er gebruik van te maken. 

Heb je juist extra tandzorg nodig, omdat je een beugel moet dragen of omdat je vaak naar de mondhygiënist gaat? Dan kan een aanvullende tandartsverzekering interessant zijn. 

Een tip van ons: ook als het om een aanvullende verzekering gaat, maakt de verzekeraar afspraken met zorgverleners. Het kan zomaar zijn dat jouw vaste fysiotherapeut of orthodontist niet meer volledig vergoed wordt. Een restitutiepolis biedt dan vaak uitkomst.

Kortingen

Zorgverzekeraars hebben de laatste jaren ingespeeld op het geven van korting op de zorgverzekering. Zo krijg je korting als je kiest voor een hoger eigen risico. In sommige gevallen kan dat aardig wat schelen in de maandelijkse kosten. Let wel op: alle zorg die je toch nodig blijkt te hebben, moet je tot 885 euro zelf betalen. Stel dat je premie per jaar 1.536 euro is (128 euro per maand) en je hebt onverwacht hoge kosten, dan komt die 885 euro erbij. Dat is 2.421 euro per jaar voor zorg.

Een aantrekkelijke korting is wellicht de korting die je krijgt als je per jaar betaalt. Dit kan al gauw 100 euro per jaar schelen. Bovendien ben je er dan meteen vanaf en heb je geen maandelijkse kosten meer – wel zo fijn!

You may also like

Uitgelicht

Over ons

Of je nu op zoek bent naar je droomhuis, je woning wilt verkopen of gewoon wat advies nodig hebt, wij staan klaar om je te ondersteunen

Recente berichten

@2022 u2013 All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign.